SPORTSKA MASAZA

Sportska masaža

Sportska masaža se uobičajeno primjenjuje jednom ili nekoliko puta nedeljno posle samog treninga ili pojedinačno, kada sportista oseti potrebu za njom. Njeno trajanje nije konkretno određeno, može da traje  samo desetak minuta, pa sve do jednog sata ili duže.

1275298981_96993572_2-Pictures-of--massage-therapy-in-london-by-male-masseur-relaxing-sewdish-deep-tissue-tantric-massage-1275298981

Nekada je dovoljno da se izmasira samo jedan skup mišića, ali već drugi put postoji potreba za masažom većine mišića na telu. Za plan masaže u konkretnom slučaju treba da se dogovori sa sportistom, kao i sa njegovim trenerom, a u zavisnosti od intenziteta treninga i individualnih potreba. Isto tako, postoje sportisti, pa i oni vrhunski, koji ne vole osećaj relaksacije koji prati sportsku masažu, pa ih ne treba prisiljavati na nju. Ipak treba razumeti da je masaža dobrodošla pomoć u oporavku. Osim toga, masaže velikih područja tela imaju i opšti relaksacioni učinak, tako da se ne primenjuju pre takmičenja ili neposredno pre treninga. Izuzeci su bolna stanja kod kojih kratka masaža može pomoći u smanjivanju bolova pre fizičkog napora.

massage

Sportska masaža ubrzava proces otplavljivanja mlečne kiseline i time omogućava brži proces regeneracije mišića nakon aktivnog treninga. Neizostavna je u vrhunskom sportu, gde je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa.

Sportska masaža smanjuje mogućnost nastanka hroničnih upala koji se vremenom pretvaraju u kalcifikate. Miogeloze, nakupine mlečne kiseline kako se službeno zovu postupno se pretvaraju u ireverzibilne nakupine prelazeći iz sol u gel stanje. Iako miogeloze niko nije nikada video kako izgledaju, čak i operativnim putem nisu ustanovljene nikakve posebne anatomske strukture, može se reći da su miogeloze osim što su nakupine mliječne kiseline zapravo, područja povećane mišićne napetosti (kao trigger tačke) koje mogu uzrokovati refleksnu (udaljenu) bol.

Sportskom masažom, čvrstom i kontinuiranom mogu se umanjivati te tegobe, koje se vraćaju ukoliko se ne promeni životni stil. Biomehanički gledano, miogeloze nastaju upravo zbog ponavljajuće napetosti, odnosno konstantnog pojačanog rada mišićnih vlakana određenog područja ili drugim rečima zbog neproporcionalnog rada pojedinih mišića.
Za potpuni učinak, najpoželjnije ju je sprovoditi 1 nedeljno. Češće od toga nije potrebno, jer je nužno i vreme za oporavak, zato što dan ili dva nakon masaže dolazi do reakcije u mišićima, lagane upale, ali ujedno uz rasterećenje i bolju mobilnost ekstremiteta.

 

Pojedinacno ili grupno ( timski ) mozete se javiti za dogovor  u salonu Tijana, 0631954621, otvoreni samo za saradnju 🙂