REFLEKSOLOGIJA

IMG_0084

Refleksologija je vrsta masaže za aktiviranje odbrambenih mehanizama za jačanje i očuvanje zdravlja (imuniteta). Tehnika refleksologije se sastoji u blagoj i prijatnoj masaži precizno određenih tačaka stopala, te se putem nervnog sistema stimulišu odbrambeni potencijali oslabljenih ili obolelih organa što ojačava imunološki sistem i pomaže u procesu izlečenja bolesti i jačanju zdravlja.

Prekomeran umor i refleksologija

Umor, subjektivno osećanje koje se javlja prilikom pojave zamora. Zamor i umor su normalne fiziološke pojave i koriste ljudskom organizmu kao signal da postoji potreba za odmorom. Posle sna osećanje umora iščezava. Ako se dešava da čovek i posle sna bude umoran- priblizava se premor, koji više ne predstavlja fiziološku pojavu i zbog toga može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Refleksologija - stopalaSvi mi prolazimo kroz periode u našim životima kada se osećamo konstantno umornim. Prirodno, u takvim stanjima opada ili se pak u većoj meri gubi interes za zadovoljstvo, užitak i veselje . Dakle nismo u stanju da priuštimo životna zadovoljstva i radosti. Budimo se ne naspavani, dan započinjemo umorni, teško nam je da se skoncentrišemo na svakodnevne obaveze, da održavamo prijateljske odnose sa porodicom i prijateljima i nismo u stanju da uživamo u slobodnom vremenu. Istovremeno, postajemo izuzetno razdražljivi.

Za neke ljude, ovo ne pozeljno stanje može postati hronično, dugotrajno ili pak trajno. Ukoliko je dugotrajno i intenzivno mođe uzrokovati ozbiljne psihičke poremećaje.

Hronični umor (TATT- tired-all-the-time) je jedan od najčešćih razloga za posete lekaru opšte prakse ili alternativnom terapeutu. Ujedno, to je i jedno od najtežih poremećaja zdravlja za lečenje zato što je veliki broj različitih faktora koji mogu biti uzrok hroničnom umoru. Međutim lekari i terapeuti se slažu da se najbolji rezultati postizu holističkim pristupom pacijentu ( na ljudsko biće se gleda kao na celinu sastavljenu od tri komponente – um, telo i psiha).

Refleksologija - stopalaDakle u obzir se uzimaju svi aspekti pacijentovog života, način života, navike, vrsta ishrane, lični problemi, emotivno stanje, detinjstvo itd. Takođe, potrebni su kompletni podatci iz zdravstvenog kartona. Nisu zamemarljivi ni fizicki aspekti . Lekar ili terapeut ce isptiati pacientov način ishrane npr. previše šećera može prouzrokovati hipoglukemiju, što može imati za posledicu osećaj umora. Slično, nedostatak gvožđa u ishrani dovodi do anemije čiji je umor jedan od simptoma. Hronični umor može biti simptom pred menstrualnog sindroma ili menopauze. U oba slucaja reč je o neravnotezi hormona , usled čega neke žene se odlucuju na dodatnu hormonsku terapiju.Takođe poremećaj hormona može izazvati poremecen rad štitne žlezde, što za posledicu ima osećaj prekomernog umora. Možemo spomenuti Adisonov sindrom koji nastaje usled manjaka hormona nadbubrezne žlezde- adrenalina. Dugačka je lista poremćaja koji su nastali stanjem prekomernog umora.

Ukratko, lekari i terapeuti smatraju da jedni od glavnih uzroka prekomernog umora nisu fizičke prirode, naproiv reč je o psihičkim problemima. Obično su to problemi sa kojima se pacijent ne rado suočava , pa s toga ostaju “skriveni”. Kada se potencijalni fizički uzroci eliminisu lekar navodi pacijenta da se pozabavi detaljima svog privatnog života. Naprimer, može se desiti da imamo ne realna očekivanja od nas samih,bilo da su suvise visoka ili niska. Potisnuta duboka žalost može dovesti do osećaja hroničnog umora, dakle kada nismo prežalili bolan gubitak. Takođe , ne ispoljena ljutina moze imati iste posledice. Valjalo bi spomenuti da hronicni umor može biti posledica svakodnevne dosade. Učestalost je veća kod starijih osoba koje su prestale sa radnim odnosom , savet za njih bi bio da se posvete novom hobiju, pronađu nova interesovanja ili pak da se vrate aktivnostima koji su im u prošlosti bili zanimljivi.

Šta je refleksologija ili reflekso-terapija?

Refleksologija je jedinstveni terapeutski sistem koji polazi od teorije da se na stopalama nalazi mapa delova tela i unutrasnjih organa, te da se masažom tih tačaka deluje na odgovarajuće organe ili delove tela. Refleksologija nije uobičajena masaža stopala kao deo masaže tela jer ovde je reč o specifičnoj tehnici pritiska koji se nanosi na različite , precizno određene tačke na stopalima koje su zapravo refleksne tačke odgovarajućih organa.

Reflekso-terapija uspešno deluje kod otklanjanja i ublaživanja zdravstvanih tegoba koje nam donosi savremeni tempo života – stres. Ova masaža stopala ima za cilj uspostavljanje i održavanje prirpdnog optimalnog zdravstvenog stanja organizma, uspešno se smanjuje fizička i psihička napetost i kao posledica je opuštanje kompletnog organizma.

Kao terapeutska mera, masaža stopala koju danas primenjujemo, razvila se tokom 20tog veka, te je kao takva veoma efikasna u borbi sa jednim od najvećih neprijatelja modernog doba- stres i nervoza. Dakle, telo se oslobađa neželjenog uticaja stresa te mu se vraća prirodno stanje zdravlja i vitalnosti.

Refleksologija je posebno efikasna u području preventivne zdravstvene zaštite ,što je veoma značajno obzirom na njenu jednostavnost a naročito na apsolutnu neškodljivost, jer nema nikakvih kontraindikacija , niti neželjenih dejstava. Kao takva, sve više dobija na značaju usled povećanih štetnih uticaja okoline u kojoj živimo. Nepozeljni činioci su svakodnevni stres, iscrpljenost, hemijski dodatci u hrani,zagađenost vode ,loš kvalitet vazduha i mnogi drugi. Svi navedeni pritisci na ljudski organizam upozoravaju na neophodnost odmaranja i opuštanja jer imunološki sistem optimalno funkcioniše jedino kada smo u stanju da se uspešno nosimo sa stresnim situacijama svakodnevnog života. Redovnim opuštanjem organizam uspostavlja stanje prirodne ravnoteže te postaje otporniji na bolesti.

Nakon obavljenih tretmana za određene zdravstvene problema mnogi klijenti nalaze korisnim da nastave sa regularnim tretmanima u cilju održavanja zdravstvenog stanja.

Stres svakodnevnog života je nemoguće izbeći te je neophodno da svaka osoba preuzme odgovornost za vlastito zdravstveno stanje.

Zašto refleksologija?

Refleksologija - mapa delova tela i unutrašnjih organaRefleksologija je stari medicinski sistem lečenja, jačanja i očuvanja zdravlja. Pre više hiljada godina svestrano su je koristile mnoge sada već iščezle civilizacije.

Optimalno stanje zdravlja zavisi od stepena ravnoteže i ujednačenosti prirodnog funkcionisanja svih sistema organizma. Prekomeran stres i napetost ugrožavaju tu ravnotežu. Refleksologija omogućava nervnom sistemu „umirivanje“ što dovodi do normalnog funkcionisanja. Telo se oslobađa nepoželjnog uticaja stresa i nakon tretmana osećamo se zdravo i okrepljeno.

Kao refleksolog, i sama sam bila iznenađena reakcijama klijenata tokom tretmana. Dešavalo se da se nakon samo 4-5 tretmana reguliše višegodišnji poremećeni menstruacioni ciklus. Veoma često, pre tretmana, i stariji i mlađi klijenti bi mi „u poverenju“ otkrili da se ne mogu opustiti ni mentalno ni fizički, da bi već nakon prvog 15-minutnog dela tretmana njihovo ujdnačeno, duboko disanje (hrkanje da i ne spominjem) najvernije opisalo njihovo – stanje opuštenosti. Takođe, klijenti sa lenjim crevima i problematičnim digestivnim traktom su se izvinjavali iznenadnom „radu“ creva. Međutim, ukočeni vratni pršljenovi i bolni mišići, „čvorovi“ u ramenom pojasu i selektivna osetljivost duž kičmenog stuba (najčešće se kaže: ukočilo me u leđima!) su definitnivno najučestaliji razlozi redovnih dolazaka višegodišnjih novosadskih klijenata.

RefleksologijaU porastu je broj lekara i medicinskih stručnjaka koji prihvataju refleksologiju kao priznatu i efikasnu vrstu terapije. Interesantno je da je u zemljama zapadne Evrope, u kojima su sistemi zdravstvene zaštite na daleko višem nivou nego kod nas, refleksologija daleko priznatija i zastupljenija. U Velikoj Britanjij je uvršćena u sistem bolničkog lečenja!

Refleksologija je pogodna za sve uzraste i nema nikakvih neželjenih efekata niti kontraindikacija. Pomaže nam da uspešnije funkcionišemo na fizičkom, umnom i emotivnom nivou te pri tome doprinosi poboljšanju opšteg kvaliteta života.

Refleksologija smanjuje stres i podstiče opuštanje

Stres se ne moze izbeći. Svakodnevno živimo „u“ i „sa“ stresom. U suštini, stres nije ni dobar ni loš. Partija tenisa ili rođendansko slavlje je stresno, a ipak istovremeno je veselo i zabavno. Stres postaje problem kada ne uspevamo da se nosimo sa njim, posebno ako je stres posledica problema, frustracije, prevelikog umora ili brige. Kada ne uspevamo uravljati stresom, telesni odbrambeni mehanizmi (imunitet) slabe i mi postajemo podložni bolestima. Refleksologija smanjuje stres dovođenjem tela u stanje duboke opuštenosti.

Svi delovi organizma funkcionišu prenosom i razmenom „poruka“ putem nervnih kanala. Nadražajem na čulni nervni završetak šalje se informacija do mozga i kičme, tada mozak i kičma šalju instrukcije organima i mišićima. Nervni kanali su tkiva, ujedno su i električni kanali te kao takvi usled različitih nepoželjnih uticaja npr. stresa mogu vremenom da se oštete. Oštećenja nervnih kanala uzrokuju oslabljenost nervnog funkcionisanja – poruke se prenose usporeno, ne pouzdano ili se ne prenose. Rezultat takvog stanja je oslabljeno zdravstveno stanje organizma. Tokom tretmna refleksolog stimulisanjem nervnih završetaka koji se nalaze na stopalu potstiče „otvatanje“ i „čišćenje“ nervnih kanala.

Reflexologija poboljšava cirkulaciju

Reflexologija poboljšava cirkulacijuSvima je poznato koliko je važno da krv bez zastoja protiče kroz telo, obezbeđujući kiseonik i hranjive materije svim ćelijama, ujedno putem krvotoka se odstranjuju štetne materije metabolizma i ostali toksini iz organizma. Ono čega mnogi nisu svesni je da se krvni sudovi stežu i opuštaju te da je njihova elastičnost najvažnija za ispravno funkcionisanje krvotoka. Stres i tenzija dovode do zatezanja kardiovaskularnog sistema i ometaju protok krvi. Cirkulacija postaje usporena. Refleksolog tokom terapije dovodi organizam u stanje opuštenosti koje dalje omogućava prirodan i lagan protok krvi kroz krvne sudove, dakle poboljšava cirkulaciju.

Refleksologija uravnotežava ceo organizam

Hiljadu delova ljudskog tela, svaki funkcionišući po sopstvenim pravilima i ulozi, zajednički grade jedan organizam. Da bi telo bilo u optimalnom zdravstvenom stanju neophodno je da svi delovi funkcionišu usklađeno. Ako samo jedan organ ne obavlja svoju funkciju odraziće se na rad ostalih organa. Da bi se telo održavalo u harmoniji povremeno ga je potrebno „naštimovati“.

Refleksologija poboljšava kreativnost i produktivnost

Refleksologija pojačava mentalne sposobnosti i izoštrava koncentraciju. Smanjivanjem napetosti i uspostavljanjem umne opuštenosti u stanju smo da smireno razmišljamo, stvaramo nove ideje te se ujedno pojačavaju radne sposobnosti.

U salonu „Tijana“ u Krusevcu, profeionalni maser Tijana vam pruza kvalitetnu refleksologiju stopla i dlanova.

akupresura2           Takodje u salonu “ Tijana“  mozete dobiti dijagnostiku na osnovu refleksologije stopala, koje obolenje imate ili u kakvom stanju je vas organizam, na koji deo tela treba da obratite paznju!

                 Pored refleksologije koja pomaze kod prociscavanja energetskih blokada,Tijana po dogovoru  sa vama  MEDITACIJOM, RAZGOVOROM i MASAZOM USPESNO dovodi vase telo u normalu! Ovi tretmani su se pokazali kao jako uspesni, jer smo jako optereceni u danasnje vreme i razgovor sa strucnom i poverljivom osobom jako pomaze,kao i strucna masaza sto su dokazali brojni klijenti!

Diskrecija je zagarantovana!

Na vama je da nadjete slobodno vreme za sebe i da se prepustite strucnim rukama!

Pozdrav vas maser Tijana, 0631954621:)