Kako masaža pomaže kod Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je bolest  poremećaja pokreta, nazvana po lekaru iz Londona Jamesu Parkinsonu,  koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti. Poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalne ganglije).

U bazalnim ganglijima (‘crna jezgra’) prisutan je manjak broja ćelija koje proizvode dopamin. Nažalost, uzrok propadanja tih ćelija  nije još poznat. Kao posledica hemijskog deficita u delu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne može kontrolisati, a nekada ‘nedostatak pokreta’, odnosno otežano započinjanje pokreta i  opšta ukočenost.

Simptomi

Bolest se obično polagano razvija pa može proći i nekoliko meseci, a i godina pre nego bolesnik ustanovi da ima tegoba. Jedan od prvih simptoma često je lagano podrhtavanje ruku ili prstiju, koje se polagano razvije u nevoljno ritmično podrhtavanje. Istovremeno, izvođenje komplikovanijeg pokreta postaje otežano uz ograničenja pokreta, a mišići su ukočeniji uz nespretne, rigidne pokrete. Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor ( drhtanje), rigor ( ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta.
No, ne moraju istovremeno biti prisutna sva tri simptoma niti se oni javljaju jednakim intenzitetom. Važno je zapamtiti da drhtanje može biti različita porekla tako da nemaju svi bolesnici koji osećaju drhtanje Parkinsonovu bolest. Često je prisutna depresija, smetnje sna, mokrenja i stolice. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti različita je i zavisi od pojedinca. Kod nekih bolesnika čak i duže vreme bolest ne utiče na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je na vreme otkriti bolest i lečiti njene simptome  propisanim lekovima.

Dijagnoza

Nema laboratorijskog testa ili RTG nalaza koji bi potvrdili Parkinosnovu bolest. Zato je za uspešno lečenje neophodno  kontaktirati lekara-specijalistu  za ovo područje neurologije.

Lečenje

Važno je naglasiti da bolest nije fatalna; postoje delotvorni lekovi. Lečenje simptoma bolesti uspešno je posebno u ranom stadijumu bolesti. Ali lečenje ne zaustavlja napredovanje bolesti. Važna je rana dijagnoza bolesti, uzimanje specifičnih lekova, način ishrane  vežbanje, manuelna masaža. Lekovi značajno smanjuju simptome bolesti. Lekar specijalista preporučuje specifičnu kombinaciju lekova koja se razlikuje kod pojedinih bolesnika, a često zahteva vreme i strpljenje. Lekovi uzrokuju i neželjena dejstva.
Kod Parkinsonove bolesti,  masažne tehnika se smatrju vrlo važne jer bolesnik gubi sposobnost da se slobodno kreće Masaža pomaže vratiti pokretljivost mišića , takođe je posebno važno što pozitivno utiče na središnji živčani sastav.
Parkinson masažu poželjno je primenjivati svaki dan ili barem svaki drugi dan. U liječenju daje odlične  rezultate.
 Ovo je iz stručnih časopisa.
Evo nekih naših zapažanja iz naše bogate prakse.
Šta se sve može primeniti kod sprečavanju napretka bolesti, odnosno , usporavanje njen razvoj uz druge terapije i uz stalnu negu.
Jedan način je akuprusura : Tretiranjem određenih tačaka na telu, dolazi do opuštanja mišića koja su ukočena kao posledica bolesti. pomoć je veća ukoliko se počne u ranijem stadijumu, tako da je uz određenu medikametalnu terapiju, pravilnijim načinom ishrane, može se produžiti normalniji način života i duži vek bolesnika.
Zatim poseban vid manuelne masaže, karakterisičan za ovu bolest, takozvana Parkinsonova masaža.
Jedna od terapija je i toplom parafinom , koja uz manuelnu masažu prijatno opušta mišiće, zglobove i umiruje klijenta. Takođe i dovodi do bolje pokretljivošći zglobova, mišića i klijent ima manje ili uopšte nema bolove, samim tim je i smireniji.
Zatim, cupping terapija, mokse kojima se tretiraju akuprusurne tačke.
Sve metode su bezbolne, ali deletvorne sa velikim učinkom.
Takođe jsu rezultate dali i Reiki tretmani.
U našem salonu, postoje sve ove masaže, koje se već primenjuju na zadovoljstvo klijenata.
Svi tertmani se zakazuju, pri prvom kontaktu donose se svi rezultati , pregleda se klijent i određuje mu se terapija shodno njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.
Telefon za zakazivanje je 0691954621 – Suzana

Jedno mišljenje na „Kako masaža pomaže kod Parkinsonove bolesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s